Tezaurul dacic descoperit la Mădăraș a intrat oficial în colecția Muzeului Județean Mureș

Divertisment

Tezaurul dacic constând din 14 piese întregi și câteva fragmente de argint, descoperit de detectoristul Ioan Gal în localitatea Mădăraș, a intrat oficial în colecția Muzeului Județean Mureș, a anunțat joi, într-o conferință de presă, președintele Consiliului Județean (CJ) Mureș, Ciprian Dobre.

„Muzeul Județean Mureș este începând de astăzi în mod oficial proprietarul acestei colecții, al acestor piese tezaur de argint. Am încercat să ajungem la public prin această achiziție a muzeului pentru că este prima astfel de colecție cu valoare de tezaur. Din păcate au existat și până acum astfel de piese dacice din aceeași perioadă descoperite în județul Mureș, niciuna din acele piese nu a ajuns în proprietatea CJ Mureș. Pentru CJ Mureș a fost o reușită și sper că această restituție va contribui în primul rând la înțelegerea a tot ceea ce urmează pe parcursul secolelor în județul Mureș”, a arătat Dobre.

Președintele CJ Mureș a arătat că prezența unor bijuterii de asemenea valoare și cu o asemenea exprimare artistică în județul Mureș dovedește că înseamnă că pe aceste teritorii au trăit persoane influente, foarte înstărite din acea perioadă, din civilizația dacică. 

„Într-o civilizație care își putea permite ca membrii societății să aibă asemenea bijuterii înseamnă că și viața economică era bine dezvoltată și bine articulată. Cred că e doar începutul și vă asigur că Muzeul Județean împreună cu CJ Mureș vor sprijini pe viitor achiziția unor astfel de colecții și alte colecții care vor fi clasificate și expertizate și vor avea această valoare aproape de neprețuit, ca valoare arheologică”, a susținut acesta.

Ciprian Dobre a subliniat că, dată fiind importanța acestei descoperiri arheologice, va încerca să o expună pe 1 Decembrie, de Ziua Națională a României, în Palatul Culturii, pentru a putea fi văzută de mureșeni.

Directorul Muzeului Județean Mureș, Zoltan Soos, a arătat că această achiziție importantă este a doua din acest an, prima constând în mobilier baroc și un inel de aur roman cu camee, o altă piesă rară descoperită la Deda Bistra, una dintre cele mai reprezentative piese din Epoca Romană.

Soos a spus că atât inelul roman, cât și tezaurul dacic vor fi expuse pe 29 martie 2015 cu ocazia expoziției „Aurul și argintul antic al României” de la Târgu Mureș.

Directorul Muzeului Județean Mureș a arătat că gestul făcut de CJ Mureș de alocare a banilor pentru despăgubirea detectoristului care a găsit comoara este unul extraordinar, dat fiind faptul că în țară acest lucru nu este ceva obișnuit.

„Nu este deloc obișnuit acest lucru în România (achiziționarea de colecții — n.r.) sunt foarte multe muzee din România care nu au un asemenea sprijin și din acest motiv suntem printre primele patru-cinci muzee pe plan național care au un program de îmbunătățire a patrimoniului”, a arătat Zoltan Soos. 

Acesta a spus că tezaurul dacic necesită o restaurare, întrucât starea de conservare a pieselor este mediocră, acestea fiind casante, dat fiind faptul că au 99% conținut de argint. Directorul Muzeului Județean Mureș a precizat că instituția este activă pe piața de antichități și cercetează piese care se leagă de culturile care au trăit în zonă și atunci când vor fi descoperite piese de mare valoare arheologică, acestea vor fi achiziționate.

Detectoristul Ioan Gal, cel care a descoperit în această vară, în zona localității Mădăraș, primul tezaur dacic de pe teritoriul județului Mureș a declarat pentru AGERPRES că a decis să vândă Muzeului Județean Mureș cele peste 20 de piese de argint, întrucât consideră că acestea trebuie să îmbogățească moștenirea arheologică a zonei.

Tezaurul descoperit de Ioan Gal cântărește 315 grame, cuprinde, potrivit inventarului, 11 fragmente de Torques Dacice din argint (coliere torsadate), șapte inele de buclă, trei cercei de argint și două fragmente de sârmă de argint, toate confecționate manual în Epoca Fierului și a fost predat deja Muzeului Județean Mureș, care urmează să finalizeze formalitățile pentru despăgubirea detectoristului.

„Fiind vorba de un tezaur recompensa e de 45% din valoarea stabilită. Suma propusă e undeva la 10.000 de euro. Din start am zis că locul lor e aici, eu sunt născut în Târgu Mureș, e istoria județului, era păcat să ajungă în altă parte, mi-ar fi părut și mie rău. 

Locul lor e aici, să le vadă copii și nepoții mei. Poate pe unii îi încurcăm, dar dacă o faci cinstit și cu pasiune și ce găsești duci la muzeu — ce interesează muzeul — eu zic că îți aduci un aport la descoperiri. Pentru că la nivel național s-au făcut undeva la 300 de descoperiri, s-au găsit tezaure, s-au îmbogățit muzeele după detectoriști. Dacă găsești ceva și îți stă gândul să te aventurezi asta nu-i recomandat pentru nimeni, pentru că a pleca cu ele din țară e ca o trădare, e un lucru urât. Acum, oricât îți dă muzeul, să fii mulțumit, pentru că ceea ce găsești nu-i al tău, e al nației, e normal să rămână aici în țară”, a declarat Ioan Gal.

Acesta a menționat că locul obiectelor arheologice este în muzeul pe raza căruia au fost descoperite, nu pe e-Bay sau în străinătate.

Detectoristul a spus că niciodată un pasionat nu merge la întâmplare, ci în locuri despre care au citit în cărți sau au fost însemnate pe hărțile vechi. Un ghid foarte bun, în viziunea detectoristului, este harta Jozefină din 1760, care arată drumurile comerciale, pădurile, popasurile și zonele cele mai des frecventate, iar un detectorist are voie să inspecteze doar zone care sunt în afara siturilor arheologice.

Pentru a fi în permanență la curent cu ultimele noutăți și informații din orașul tău, urmărește-ne pe Facebook.