O cresa noua va fi construita cu fonduri regio

Social

Peste doi ani şi jumătate, oraşul Luduş va avea o nouă creşă în zona centrală, ca urmare a implementării proiectului pregătit de edili, prin care se atrag fonduri europene nerambursabile în cadrul Programului Operaţional Regional 2014-2020, Axa prioritară 10, destinată investiţiilor în infrastructura de educaţie. Proiectul „Construcţia şi echiparea infrastructurii pentru educaţia timpurie (creşă)”, având o valoare totală de peste 6 milioane lei, a fost semnat la Alba Iulia, de către primarul din Luduş, domnul, Ioan Cristian Moldovan, şi directorul general ADR Centru, Simion Creţu.

Buget proiect şi domeniu finanţare:

Prezentul proiect vine în întâmpinarea necesităţii adaptării infrastructurii educaţionale şi presupune construirea unei creşe cu 41 de locuri în oraşul Luduş, localitate unde mai există singură o unitate de învăţământ pentru copii între 0-3 ani, cu o capacitate de numai 20 de locuri.

Proiectul are o valoare totală de 6.014.598,90 lei, din care 1.441.212,01 lei reprezintă fondurile europene Regio solicitate pentru realizarea proiectului, respectiv 98% din valoarea eligibilă a proiectului, în sumă de 1,47 milioane lei. Fondurile solicitate sunt alocate din Programul Operaţional Regional 2014-2020, prin Prioritatea de investiţii 10.1 – Investiţii în educaţie şi formare, inclusiv în formare profesională, pentru dobândirea de competenţe şi învăţare pe tot parcursul vieţii prin dezvoltarea infrastructurilor de educaţie şi formare. În cadrul acestei axe se pune accent pe creşterea gradului de participare la nivelul educaţiei timpurii şi a învăţământului obligatoriu, în special pentru copii cu risc crescut de părăsire timpurie a sistemului, fiind vorba de un apel dedicat învăţământului antepreşcolar şi preşcolar.

Termen finalizare proiect:

Beneficiarul proiectului, primăria oraşului Luduş, estimează că proiectul se va finaliza până la data 30 iunie 2022.

„Un număr mare de copii din oraş şi din satele din apropiere pot fi beneficiarii direcţi ai acestui proiect. Oferim o nouă structură, cu cel puţin 41 de locuri şi unde vor lucra 25 de persoane, pentru a dovedi părinţilor că putem asigura un învăţământ de calitate pe plan local. Avem în implementare şi proiectul de la Şcoala „Ioan Vlăduţiu”, al cărui buget este mult mai mare, dar ne preocupă şi izolarea termică a blocurilor. Noi am preluat astfel eforturile materiale din partea cetăţenilor, pentru că vrem să le oferim condiţii de trai cât mai bune. Pentru o localitate cu buget mic nu este foarte uşor să susţinem aceste proiecte, dar vom utiliza peste 15 milioane lei din resursele europene şi vom oferi condiţii mult mai bune decât acum pentru învăţământul primar şi gimnazial. Trebuie să depăşim această criză, cu spaţii de educaţie supraîncărcate, prost iluminate şi fără dotări şi să ne concentrăm investiţiile, mai ales din fonduri europene, pe creşterea calităţii actului educaţional, prin asigurarea spaţiilor şi dotărilor necesare”, a declarat domnul Ioan Cristian Moldovan, primarul Oraşului Luduş.

Descrierea investiţiei:

Proiectul vizează construcţia unei creşe cu 41 de locuri, dotarea şi punerea acesteia în funcţiune, în termen de 31 de luni de la semnarea Contractului de finanţare. Locaţia de implementare a proiectului o reprezintă un spaţiu aflat în domeniul public al oraşului, identificat prin numărul cadastral 57106, în suprafaţă totală de 3.000 mp, din care noua clădire va ocupa circa o şesime. Capacitatea creşei va fi de 41 de copii, structuraţi astfel: o grupă specială pentru 5 copii, 2 grupe mijlocii cu câte 9 copii/grupă şi 2 grupe mari, cu câte 9 copii/grupă.

Întreaga construcţie va avea un singur nivel, cu o înălţime totală de 7,2m, dar în zona administrativă va exista un demisol. Fiecare grupă va avea propria sală, în suprafaţă de peste 30mp şi va exista şi o sală de mese, dar şi grupuri sanitare distincte, pentru copii şi adulţi. Demisolul va avea suprafaţa utilă de 200mp şi va cuprinde centrala termică, vestiarul personalului administrativ, spălătoria cu spaţiile aferente, camera de odihnă pentru personal şi adăpostul de protecţie civilă. Acesta din urmă a fost dimensionat pentru 66 de persoane şi va avea grup sanitar propriu, o instalaţie de ventilare mecanică şi manuală, ieşire de siguranţă etc.

„Noile reglementări în educaţie prevăd şi aspecte pe care multe unităţi administrativ teritoriale nu le pot implementa fără resursele europene, deoarece depăşesc posibilităţile bugetelor locale. Totuşi, vorbim de o capacitate de prognoză şi de corelare a necesarului de finanţare, de o prioritizare a investiţiilor. Este foarte clar că educaţia reprezintă unul dintre primele obiective ale oricărui edil. În mediul urban, capacitatea de cuprindere a acestor unităţi este insuficientă pentru a asigura participarea tuturor copiilor la o educaţie de calitate. În acest sens, asigurarea bazei materiale minime prin clădiri moderne, cu condiţii sanitare decente, având dotări corespunzătoare şi material didactic potrivit, sunt aspecte la care răspunde programul REGIO. În întreaga regiune avem contractate 15 proiecte pentru desfăşurarea optimă a actului educaţional în domeniul antepreşcolar, a căror valoare totală este de peste 11 milioane euro, care se adaugă celor încă 15 proiecte prin care se modernizează tot atâtea şcoli din învăţământul obligatoriu, folosind peste 17 milioane euro. Pe lângă acestea mai avem şi iniţiativele locale de reabilitare termică a unităţilor de învăţământ, din toate cele şase judeţe ale regiunii, precum şi proiectele de investiţii în infrastructura de educaţie din municipiile reşedinţă de judeţ. În total, vorbim de sume cumulate de peste 40 milioane euro, pe toate axele şi domeniile de intervenţie, care trebuie să asigure creşterea calităţii învăţământului în Regiunea Centru” a declarat domnul Simion Creţu , director general ADR Centru.

Pentru a fi în permanență la curent cu ultimele noutăți și informații din orașul tău, urmărește-ne pe Facebook.