Cardiologii de la SCJU Târgu Mureş sunt revoltaţi de propunerea Sorinei Pintea de arondare a unor urgenţe la Braşov

Social

Specialiştii Secţiei Clinice de Cardiologie a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă (SCJU) Târgu Mureş au contestat, pe 8 noiembrie, propunerea lansată în dezbatere publică de fostul ministru al Sănătăţii, Sorina Pintea, de modificare a Ordinului 1765/2006, prin care urgenţele medicale din judeţele Harghita şi Covasna ar urma să se arondeze la Braşov, în loc de Târgu Mureş, arătând că prin acesta se doreşte distrugerea unui sistem funcţional prin care s-a reuşit reducerea mortalităţii prin infarct miocardic de la 27% la 3% în regiunea Centru, fiind cea mai mică mortalitate din România.

“Clinica de Cardiologie din SCJU Târgu Mureş a fost iniţiatorul primei reţele regionale de tratament intervenţional al infarctului miocardic acut, reţea care a stat la baza programului naţional de tratament intervenţional al infarctului şi care a dus la reducerea semnificativă a mortalităţii prin infarct miocardic în România. Clinica de Cardiologie din SCJU Târgu Mureş deserveşte în prezent judeţele Mureş, Harghita, Covasna, Sibiu şi Alba, asigurând tratamentul intervenţional al infarctului miocardic acut 24 de ore pe zi, 7 zile pe săptămână, iar performanţa acestei clinici se traduce prin cea mai mică mortalitate prin infarct miocardic din România, conform datelor statistice raportate de Societatea Română de Cardiologie. Ca urmare a eforturilor constant depuse pe parcursul a zeci de ani de către colectivul nostru, pe bază de voluntariat, care au dus la implementarea unei reţele regionale de infarct şi stabilirea unor colaborări între centrele reţelei, am reuşit reducerea mortalităţii prin infarct miocardic de la 27% la 3% în regiunea Centru. Numai în primele 10 luni ale anului 2019, în această clinică au fost tratate un număr de 631 infarcte miocardice. În mod caracteristic, demersul doamnei Pintea se aliniază principiului ‘ceea ce merge bine trebuie dezorganizat’, propunerea domniei sale fiind de natură a destructura reţeaua de infarct şi a distruge astfel realizările obţinute până acum în domeniul asistenţei infarctului miocardic în regiunea Centru”, a arătat dr. Theodora Benedek, şefa Secţiei de Cardiologie a SCJU Târgu Mureş.

Potrivit dr. Theodora Benedek, prin propunerea Sorinei Pintea, bolnavii cu infarct miocardic din judeţele Harghita şi Covasna, în loc să beneficieze de tratamentul intervenţional de urgenţă în Târgu Mureş, într-o unitate recunoscută ca fiind numărul 1 în România în tratamentul infarctului miocardic acut, ar urma să fie transportaţi la Braşov.

“Această propunere este în totală contradicţie cu recomandările din toate ghidurile internaţionale, care impun transportul bolnavului în cel mai apropiat centru intervenţional. Deoarece în infarctul miocardic acut mortalitatea creşte direct proporţional cu intervalul de timp scurs de la debut până la revascularizare, propunerea doamnei Sorina Pintea, de a aronda cazurile de infarct către centre situate la mai mare distanţă şi totodată cu mortalitate de 2,5 ori mai mare, este contrară interesului pacientului şi de natură a expune pacientul la un risc vital crescut. Prin propunerea doamnei Sorina Pintea, un sistem funcţional, perfecţionat de-a lungul a zeci de ani şi omologat de forurile europene şi americane, care a început să dea rezultate (cu cei mai buni indicatori de mortalitate, costuri, indici de complexitate) superioare celor din multe centre europene, ar urma să fie reorganizat fără nici un studiu de impact, ignorând efectul pe care îl poate avea asupra populaţiei.  Mai mult, doamna Pintea a propus arondarea către Braşov în condiţiile în care spitalul regional de aici ar urma să fie finalizat doar peste câţiva ani”, a susţinut dr. Benendek.

Şefa Clinicii de Cardiologie din Târgu Mureş susţine că sistemul de asistare de urgenţă a pacientului cu infarct trebuie să constea din reţele funcţionale, puse în slujba pacientului şi nu reglementate “în mod comunist”, prin impunerea unor arondări contrare ghidurilor terapeutice şi având la bază interese clientelare pentru ca unele centre să aibă alocaţi pacienţi preferenţial.

“Până când aceste noi centre nu pot oferi standardele de tratament la nivelul celor deja existente, orice redirecţionare a pacienţilor frustrează bolnavul cardiovascular şi contravine principiilor de bază a asigurărilor de sănătate, care prevăd că banii trebuie să urmeze interesul pacientului. Solicităm pe această cale tuturor factorilor decizionali din judeţul Mureş, liderilor politici, ai administraţiei publice locale, precum şi celor din zona academică să intervină de urgenţă şi să oprească aceste demersuri iresponsabile. Clinica de Cardiologie a reuşit să îşi conserve cu greu poziţia de lider pe plan naţional în domeniul tratamentului bolilor cardiovasculare, de multe ori în ciuda opreliştilor impuse chiar de către factori locali, care au încercat pe parcursul anilor să dezorganizeze o activitate considerată model de bune practici pe plan internaţional. Vom interveni cu amendamente în dezbaterea publică a Ministerului Sănătăţii şi ne vom adresa noului ministru al Sănătăţii, domnului Victor Costache, căruia îi vom solicita sprijinul pentru menţinerea Târgu Mureşului ca centru regional de excelenţă în medicină”, a precizat dr. Theodora Benedek.

Cardiologii susţin că decizia Sorinei Pintea este una strict politică, întrucât a lansat în dezbatere publică modificarea arondării urgenţelor medicale după ce clinica a fost vizitată de către preşedintele Klaus Iohannis, care a remarcat performanţele medicale ale colectivului şi faptul că aici există cea mai mică mortalitate din infrarct din România. AGERPRES

Pentru a fi în permanență la curent cu ultimele noutăți și informații din orașul tău, urmărește-ne pe Facebook