Ciobănescul Românesc de Bucovina participă, în premieră, la ‘Dracula Dog Show’ ca rasă omologată internaţional

Divertisment

Ciobănescul Românesc de Bucovina participă, în premieră, la cea mai mare expoziţie chinologică internaţională din România, „Dracula Dog Show”, care se va desfăşura sâmbătă şi duminică la Târgu Mureş, ca rasă omologată internaţional, a anunţat organizatorul evenimentului, Lokodi Csaba Zsolt, preşedintele Asociaţiei Chinologice Mureş.

„Anul acesta a fost omologat Ciobănescul Românesc de Bucovina, care a stat 12 ani pe lista raselor semiomologate şi anul acesta, în aprilie, la Adunarea Generală a Federaţiei Chinologice Internaţionale (FCI), unde sunt 94 de ţări, cu vot unanim am reuşit să omologăm Ciobănescul Românesc de Bucovina. Va intra astfel în concurs alături de rasele omologate. De la noi mai sunt Ciobănescul Mioritic şi Ciobănescul Carpatin. Avem patru rase de ciobăneşti, pentru trei avem deja omologare – Mioritic, Carpatin şi Bucovina – iar al patrulea, Ciobănescul Corb, este recunoscut, deocamdată, doar pe plan naţional. Avem un efectiv de bun, dar nu suficiente linii. Nu este foarte răspândit în zona noastră, vin undeva din zona Subcarpaţilor, Argeş, Prahova. În zona aceea a apărut la ciobani, este o rasă activă. Ciobanii îl folosesc, mai ales că este negru şi se vede dintre oi, este folosit în zonele înalte”, a declarat Lokodi Csaba Zsolt.

El a precizat că Ciobănescul Românesc Corb este încă în proces de selecţie, este o rasă recunoscută şi standardizată la nivel naţional, însă trebuie să se îndeplinească o serie de condiţii, iar apoi să fie întocmită documentaţia pentru a fi trimisă Federaţiei Chinologice Internaţionale.

Crescătorii de câini din rasa Ciobănesc Românesc de Bucovina susţin că au aşteptat cu nerăbdare omologarea internaţională a rasei, fiindcă în urma acestei omologări îşi pot înscrie patrupedele şi în competiţiile de peste hotare.

Până la omologare, crescătorii de Ciobăneşti de Bucovina, cum sunt Alexandra şi Mihai Ungureanu din Sighişoara, au participat cu exemplarele pe care le deţin doar la concursuri naţionale, unde au obţinut rezultate foarte bune – un exemplu ar fi Alun, care are 12 luni şi provine de la Canisa Dor Bucovinean, care deţine deja două premii, între care şi Best Baby in Show, când era căţel.

Crescătorii spun că Ciobănescul de Bucovina este un câine bun de pază, iubitor, drăgălaş, este un câine docil, în general, şi ascultător, însă necesită multă atenţie în ce priveşte întreţinerea blănii şi are nevoie de spaţiu.

„Periajul este foarte important, indicat ar fi zilnic, îţi ia undeva la două ore să îi periezi bine. Dar din punct de vedere al hranei nu sunt foarte pretenţioşi, soţul le pregăteşte în fiecare zi mâncare, dar mănâncă şi bobiţe”, a spus Alexandra Ungureanu.

Mihai Ungureanu a arătat că, deşi cei trei ciobăneşti de Bucovina pe care îi deţine – un mascul şi două femele – stau dezlegaţi tot timpul în curte, îi scoate zilnic să alerge pe dealuri, fiindcă sunt câini care au nevoie de mult spaţiu şi de mişcare.

„Sunt câini sănătoşi, nu beneficiază de o îngrijire specială, însă depinde de genetica câinelui. La acest câine nu am avut nevoie de suplimente, dar dacă au spaţiu de mişcare şi au o alimentaţie mai puţin bogată în proteine, atunci cresc sănătoşi. Dimineaţa primesc boabe şi seara le fac mălai cu orez şi carne de pui”, a declarat crescătorul.

Asociaţia Chinologică Mureş şi Federaţia Chinologică Internaţională organizează, la sfârşitul acestei săptămâni, la Târgu Mureş, şase expoziţii de mare anvergură, două expoziţii internaţionale – „Dracula Dog Show” şi „Transilvania Dog Show” – şi patru expoziţii naţionale, la care şi-au anunţat participarea peste 4.500 de câini din 33 de ţări, număr ce depăşeşte orice record românesc de până acum. 

Pentru a fi în permanență la curent cu ultimele noutăți și informații din orașul tău, urmărește-ne pe Facebook.