Soos Zoltan, primarul municipiului Târgu Mureş: Suntem capabili să aducem o nouă abordare în oraş

Social

Noul primar al municipiului Târgu Mureş, Soos Zoltan, a declarat, luni, după depunerea jurământului de învestitură, că echipa aleasă în urma scrutinului din 27 septembrie este capabilă să aducem o nouă abordare, să repună oraşul pe calea politicii cinstite şi a dezvoltării.

„Astăzi, împreună cu Consiliul Local, deschidem o nouă pagină în istoria oraşului nostru. Depinde de noi dacă punctăm o scurtă notă sau un capitol întreg, dacă va fi scris cu litere de aur sau nu. Ne aflăm astăzi aici pentru a demonstra că suntem capabili să realizăm ceea ce am promis. Suntem capabili să aducem o nouă abordare, să repunem Târgu Mureşul pe calea politicii cinstite şi a dezvoltării. Am fost mandataţi să realizăm aceste lucruri de o largă majoritate. Nu un partid sau o ideologie a câştigat aceste alegeri, ci dorinţa de schimbare. Practic, susţinând şi alţi candidaţi, mai mult de 80 % dintre cei care au votat au ales schimbarea”, a declarat Soos Zoltan.

Primarul a arătat că au fost mulţi care au dorit schimbarea la Târgu Mureş, însă „nu au îndrăznit să voteze cu un maghiar” şi că ştie faptul că mulţi s-au temut de ceea ce se va întâmpla dacă oraşul ajunge să fie condus de un etnic maghiar.

„Aş vrea să spun două lucruri despre acest subiect. Unu: Oraşul nu a ajuns pe mâna ungurilor, ci a târgumureşenilor. Am spus că voi fi primarul fiecărui târgumureşean. Aceasta nu a fost o promisiune de campanie, este o piatră de temelie a politicii mele. Doi: Întind mâna tuturor celor care, deşi n-au votat cu mine din considerente etnice, au votat pentru schimbare. Suntem pe aceeaşi undă – cea care vrea schimbarea. Mulţumesc tuturor celor care au făcut posibil să stau aici, astăzi, în faţa dumneavoastră. Mulţumesc pentru încredere! Este posibil să vorbim astăzi despre acest lucru, deoarece cetăţenii din Târgu Mureş au ales speranţa în locul decăderii. Credinţa în schimbare a fost mai presus decât politica de dezbinare şi divizare”, a afirmat Soos Zoltan.

El a mai spus că tot ceea ce s-a întâmplat în ultimii 20 de ani trebuia oprit şi că, astăzi, se punem capăt dezbinării şi promisiunilor deşarte.

„Adică la tot ceea ce – în ciuda aparenţelor artificial întreţinute – a sufocat oraşul, viaţa publică. Târgu Mureşul a rămas în urmă în competiţia marilor oraşe din Transilvania. A rămas în urmă, deşi există toate premisele să fie fruntaş. Prea puţin mă interesează competiţiile şi diversele clasamente. În schimb, mă interesează să avem un oraş dezvoltat, modern, în care e bine să trăieşti. Să aşezăm economia Târgu Mureşului pe noi fundamente. Să fie competiţie între investitori pentru a-şi porni o afacere în mijlocul Transilvaniei, aici. Să fie locuri de muncă de calitate. Să fim un oraş locuibil şi ordonat, cu mobilitate urbană la standarde europene, siguranţă publică adecvată şi spaţii pentru sport şi recreere, în care să se poată studia, lucra, relaxa”, a precizat Soos.

Edilul consideră că mandatul său va fi o provocare întrucât ultimii 20 de ani se cer recuperaţi şi, în plus, trebuie gestionată pandemia şi efectele ei economice şi sociale, toate acestea în condiţii de instabilitate politică accentuată.

„Toţi târgumureşenii cunosc aceste probleme – dar nu şi posibilităţile financiare de care dispunem pentru a le rezolva. Prin urmare, aşa cum am spus de mai multe ori, ne începem activitatea cu un inventar. Va urma un audit, care va face lumină în ceea ce priveşte bugetul, funcţionarea aparatului administrativ, a societăţilor comerciale subordonate şi patrimoniul oraşului. Abia cu concluziile în mână vom şti exact ce anume vom putea realiza şi în ce ritm. Ne confruntăm cu sarcini grele, care necesită o determinare deosebită şi adesea soluţii inovative. Dar valorile noastre pe care ne bazăm şi care sunt o garanţie a succesului nu sunt noi. Acestea ne-au ghidat şi până acum: onestitate performanţă în muncă, curaj şi loialitate, dialog şi toleranţă. Adică valori care fac Transilvania specială şi definesc moştenirea Târgu Mureşului”, a mai arătat primarul.

Soos consideră că mandatul său nu va fi unul uşor şi că este conştient că va fi un proces de lungă durată, însă succesul va veni doar dacă noii aleşi vor avea o altă abordare şi vor colabora.

„Pentru toate acestea trebuie să ne schimbăm şi noi! Trebuie să facem o altfel de politică şi să ne respectăm reciproc. Vom avea diferende, fără îndoială. Dar, vă rog, să nu fie de sorginte politică sau de partid. Disputele noastre să se bazeze pe argumente ce ţin de interesele oraşului, şi nu de interesele personale sau politicianiste. Pe acestea să le lăsăm odată cu paltonul la intrare. Să avem mâinile curate nu doar de la spălatul des, ci pentru că nu le băgăm unde nu le e locul. Nu vor exista excepţii în acest sens, nici dublă măsură (…) Vom avea succes doar dacă ne folosim energiile, talentele şi spiritul antreprenorial”, a subliniat Soos Zoltan.

Primarul din Târgu Mureş a mai precizat că se va ghida pe cinci principii, iar primul va fi acela că oraşul nu are cetăţeni de rangul I şi rangul II.

„Oraşul aparţine tuturor.. Consiliul Local nu trebuie să servească interesele de grup sau de partid, ci doar interesele cetăţenilor. Cred în diversitatea culturală, drept urmare voi păstra tradiţiile şi voi susţine rolul de creator de cultură al Târgu Mureşului. Implicarea în viaţa politică a târgumureşenilor nu trebuie să se rezume doar la alegerea reprezentanţilor lor. Toate deciziile majore trebuie luate în urma consultării tuturor celor vizaţi. Târgu Mureşul trebuie să funcţioneze deschis şi transparent. Trebuie să fie un oraş în care corupţia nu-şi are locul. În care toate informaţiile de interes public sunt la îndemâna tuturor, uşor accesibile”, a mai afirmat Soos Zoltan.

Pentru a fi în permanență la curent cu ultimele noutăți și informații din orașul tău, urmărește-ne pe Facebook.