Deputatul PMP Marius Paşcan : Judeţul Mureş, sub asediul urşilor! Legislaţia actuală omoară oameni.

Social

Legislaţia actuală privind protecţia fără niciun discernământ a urşilor din România, conduce iresponsabil la situaţii tragice. Oameni nevinovaţi sunt ucişi de fiarele sălbatice, care au sporit numeric constant în ultimii ani, şi au ajuns să pătrundă fără nicio precauţie în gospodăriile oamenilor atacând animalele domestice din bătătura gospodarilor şi atacând chiar oamenii. Urşii sunt frecvent prezenţi chiar în plină zi pe străzile localităţilor din judeţul Mureş iar, mai nou, defilează tacticos, nestingheriţi, chiar în cartierele oraşelor, implicit în municipiul Târgu-Mureş.

La finele săptămânii trecute, o ursoaică a omorât un om care se afla la pescuit pe malul râului Târnava Mică. Bărbatul, din localitatea Măgherani, judeţul Mureş, avea 61 de ani iar în urma sa au rămas doi copii orfani. Ursul fusese semnalat mai multe săptămâni la rând pe raza comunei, fără a se putea lua vreo măsură legală pentru a fi îndepărtat. Pe reţelele de comunicare şi socializare electronică, revolta cetăţenilor dă în clocot, mesajele şi comentariile converg în această direcţie:

„Revoltător!!! Adunaţi urşii şi duceţi-i în Parlament! Nimic nu poate fi mai presus de viaţa omului! Protejaţi urşii şi ne puneţi în pericol vieţile noastre, ale copiilor noştri! Nu mai avem curajul să ieşim pe stradă, suntem tot mai traumatizaţi! Ce fac autorităţile şi aleşii statului?! Luaţi-vă urşii acasă, cei care nu mai puteţi de grija lor, dar redaţi-ne siguranţa de a păşi în afara locuinţelor fără teroarea fiarelor!”

În doar două luni, la nivelul judeţului Mureş a fost raportată prezenţa urşilor în 34 de cazuri, respectiv în 16 unităţi administrativ-teritoriale: Târgu-Mureş, Iernut, Sovata, Chibed, Coroisânmărtin, Corunca, Deda, Gorneşti, Gurghiu, Ibăneşti, Lunca, Petelea, Răstoliţa, Sântana de Mureş, Sângeorgiu de Mureş, Suplac. În cursul anului 2019, la nivelul judeţului, au fost întocmite şi transmise de Garda Forestieră Mureş 450 de dosare de daune provocate de animalele sălbatice, din care aproximativ 75% au fost provocate de urs.

Agenţia pentru Protecţia Mediului Mureş a eliberat 25 puncte de vedere favorabile, privind solicitarea de derogare prin împuşcare a animalelor sălbatice din specia urs, care au fost transmise la Ministerul Mediului, fiind obţinute doar 6 avize favorabile în acest sens.

Conform datelor oficiale, efectivul optim de urşi din judeţul Mureş ar fi de cca 240 exemplare, dar în realitate, în timp ce autoritatea de mediu indica încă din primăvară existenţa a 761 de urşi în judeţul Mureş, administratorii fondurilor de vânătoare au comunicat, conform propriilor date şi observaţii, prezenţa în judeţ a aproape 1.300 de urşi.

Chiar în municipiul Târgu-Mureş, prin sistemul RO-Alert, a fost semnalată săptămâna trecută prezenţa unui urs într-o zonă puternic urbanizată, în cartierul Tudor, de asemenea o ursoaică cu doi pui au fost văzuţi repetat în zona Platoului Corneşti, un alt urs a produs panică pe strada Voinicenilor. În ultimele zile, a fost semnalată prezenţa a 15 urşi în localităţi din judeţul Mureş. Urşii au atacat gospodăriile oamenilor iar, în ultimele nopţi, au omorât şase porci, cinci într-o singură noapte.

Sătenii din comuna Răstoliţa, judeţul Mureş, sunt disperaţi şi au cerut ajutorul Instituţiei Prefectului, Agenţiei de Mediu şi asociaţiilor de vânători, în urma unor atacuri ale urşilor care au omorât în ultima lună 8 porci, o vacă şi mai multe oi. Toţi cei enumeraţi ridică din umeri neputincioşi!

„Am ajuns în acest secol modernist al incompetenţei şi iresponsabilităţii autorităţilor publice, al legilor concepute cu ipocrizie şi inconştienţă la presiunea unor pretinşi iubitori ai animalelor, să existăm sub asediul şi teroarea fiarelor sălbatice. Vieţile mureşenilor sunt puse inadmisibil în pericol! Vă solicit să dezbatem în regim de urgenţă în Camera Deputaţilor legea privind stabilirea echilibrată a efectivelor de animale sălbatice, implicit în cazul urşilor, la nivelul judeţelor ţării, astfel încât să asigurăm elementar respectarea prevederilor Constituţiei României, care stipulează că „dreptul la viaţă, precum şi dreptul la integritate fizică şi psihică ale persoanei sunt garantate” iar „libertatea individuală şi siguranţa persoanei sunt inviolabile”. Viaţa unui urs sau a oricărui alt animal sălbatic nu poate fi mai presus de dreptul la viaţă al unui om!”, a declarat deputatul Marius Paşcan în plenul Camerei Deputaţilor.

Pentru a fi în permanență la curent cu ultimele noutăți și informații din orașul tău, urmărește-ne pe Facebook.