Arboretele de pe sărături de la Sovata – loc unic în lume

Divertisment

La coada Lacului Ursu din Sovata – cel mai mare și mai cald lac salin din lume – se află un alt loc unic în lume, și anume ‘Arboretele de pe Sărături’, adică un munte de sare acoperit cu vegetație, inclusiv arbori. Un loc asemănător există doar în Israel, lângă Marea Moartă, dar lângă acest lac vegetația este inexistentă, iar zona este pustie și, din acest punct de vedere, arboretele de pe sărături de la Sovata este unic pe mapamond, fiind înconjurat de o vegetație extrem de abundentă.

Pentru a pune în valoare unicitatea zonei, Primăria Sovata a semnat cu Agenția de Dezvoltare Regională Centru, în 26 iulie 2011, contractul de finanțare pentru proiectul ‘Drumul Sării Sovata — Reabilitare și extindere infrastructura de vizitare a rezervației naturale Lacul Ursu și arboretele de pe sărături’, care este în execuție și se va finaliza în această lună și care va da posibilitatea turiștilor să viziteze zona, dar în același timp să o protejeze. 

Primarul orașului Sovata, Peter Ferenc, a spus că pe ‘Drumul Sării’ există Rezervația ‘Lacul Ursu și arboretele de pe sărături’, care se întinde pe o suprafață de 79 de hectare, cuprinde două lacuri amenajate, Ursu și Aluniș, precum și alte patru lacuri neamenajate, respectiv lacurile Roșu, Verde, Paraschiva și Mierlei. Drumul Sării va avea alei din lemn, pontoane și foișoare astfel încât turiștii să poată admira arboretul unic în lume, precum și lacurile saline neamenajate, fără însă a afecta în vreun fel rezervația.

‘Este ultimul nostru proiect pe POR care ar trebui să se finalizeze anul acesta, în iulie, sper că și constructorul o să respecte perioada contractată în așa fel încât pe data de 20 iulie, când se termină contractul, Drumul Sării să fie predat. Se lucrează momentan intens, aici vor fi două alei de studii în jurul lacului — aleea sării și aleea ursului — practic două poteci care vor trece prin anumite zone din aria protejată, cu panouri care vor descrie ce înseamnă această arie protejată, ce înseamnă această regiune a sării. Bineînțeles că vor fi și anumite panouri despre flora și fauna regiunii, cu explicații despre ce anume deosebește această regiune de alte regiuni. Știm foarte bine că este o regiune unică, nu numai în Europa, chiar și în lume, pentru că nicăieri lângă lacuri helioterme sărate nu se întâlnește o vegetație atât de abundentă. Deci suntem unici din acest punct de vedere și am considerat că este foarte important ca să explicăm și turiștilor acest fenomen, să aibă grijă tot mai mare de aceste regiuni, de această pădure care se află în jurul Lacului Ursu. Bineînțeles că este important ca turiștii să folosească exact aceste poteci și să nu umble peste tot pe unde apucă, deci să creăm condiții cât mai bune de plimbare prin aceste păduri și pe lângă aceste lacuri. Lacurile care nu pot fi folosite pentru îmbăiere vor fi închise, dar va exista posibilitatea de a umbla în jurul lor, va trebui ca stâncile de sare care există să fie iluminate, pentru ca cei care se plimbă seara să vadă cum arată aceste stânci de sare’, a spus primarul din Sovata, Peter Ferenc.

Edilul a arătat că astfel se încearcă să se creeze un spațiu cât mai mare de recreare pentru turiști, nu doar pentru cei care vin la tratament — întrucât Sovata este renumită prin apele sale sărate, prin nămolurile sapropelice, prin locurile de plimbare și locurile de recreere.

‘Asta dorim să dezvoltăm prin acest proiect, ca turiștii care vin la tratament la Sovata să aibă posibilități de a se plimba într-o zonă foarte sănătoasă pentru că aerul este bogat în sare, în mijlocul naturii, în mijlocul pădurii, unde plimbarea și apoi odihna pe o bancă este deosebit de importantă pentru cei care ne vizitează’, a spus Peter Ferenc.

Momentan stadiul fizic al construcției Drumului Sării este de 80%, iar cel material este de 60%, pentru că încă nu a fost realizată partea de iluminat public și partea de control video, care necesită o sumă mare.

‘Important este acum ca iluminatul regiunii și controlul video să fie cât mai repede realizate pentru că și din punct de vedere valoric este destul de mare și este și foarte important să poată fi folosit cât de repede. Mai avem întârzieri la un turn (foișor, n.r.) de 28 de metri înălțime, cu vizibilitate asupra regiunii. Acest turn, din păcate, din cauza solului sărat a trebuit să fie mutat, deci probabil nu se va încheia până în 20 iulie, acolo va trebui să facem o prelungire de contract. Am găsit un loc unde forajele permit construcția turnului, o să fie la capătul unei alei de studiu, cea a sării, dar noi sperăm că la mijlocul verii va putea finalizat și folosit de turiști’, a spus Peter Ferenc, care a precizat că valoarea totală a proiectului este de 1.100.000 de euro.

Directorul general al SC Balneoclimaterica SA Sovata, Fulop Nagy Janos, a remarcat importanța acestui proiect pentru stațiune, mai ales că, în România stațiunile balneoclimaterice sunt sărace în posibilități de agrement, ceea ce face ca însoțitorii celor veniți la tratament să se plictisească.

‘În general un pacient care vine pentru probleme de tratament, vine însoțit de soț/soție sau alți membri de familie, iar persoanele care nu vin cu scopul de tratament trebuie să-și petreacă timpul undeva. Și bineînțeles să aibă și o ședere plăcută și un concediu plăcut, un concediu activ. Ei, pentru acești oameni, de 10-15 ani începe să se ceva și în stațiunile balneoclimaterice din România. Aici ne încadrăm și noi, Sovata, cu diferite eforturi pe care le face în primul rând administrația publică locală și aici se încadrează acest proiect, Drumul Sării. Eu cred că este benefic pentru toți turiștii care vin în Sovata să poată să parcurgă acest traseu, amenajat în zona lacurilor și a ariei naturale protejate, care este o zonă de 79 de hectare de pădure și de luciu de apă, care se numește ‘Lacul Ursu și arboretele de pe sărături’, arie naturală protejată. Intrând în această arie naturală protejată, oamenii care o vizitează își pot da seama cum de există în același habitat foarte multă sare, un teren foarte sărat și o vegetație bogată, chiar aș zice eu neobișnuită pentru ariile în care predomină sarea. Acest traseu se parcurge între lacurile Ursu, Aluniș, Roșu și Verde, Lacul Negru și Lacul Mierlei, văzându-se indicatoare pe care scrie adâncimea, lungimea, lățimea, concentrația în sare, deci elemente hidro morfologice ale lacurilor dar și ale zonei, asupra vegetației care predomină în acest areal. Până la urmă este un loc în care se poate face o plimbare plăcută, cu locuri unde se poate servi o apă minerală, o răcoritoare, o bere, deci este un loc în care își regăsesc perioada de concediu cei care nu au venit în stațiune cu scopuri neapărate de tratament’, a susținut Fulop Nagy Janos. 

Pentru a evidenția unicitatea zonei, istoricul Jozsa Andras a realizat o cercetare în urma căreia s-a stabilit că atât Lacul Ursu, care este cel mai frecventat loc de către turiștii care vizitează Stațiunea Balneoclimaterică Sovata, cât și zona, deține trei recorduri mondiale: primul record mondial este acela că e Ursu este lacul helioterm cel mai mare și mai cald din lume, al doilea record ar fi că este singurul lac cu apă sărată înconjurat de o vegetație bogată, datorită solului vulcanic care s-a depus în timp, iar al treilea record mondial — Lacul Ursu este singurul lac natural din lume al cărei dată de naștere se cunoaște cu o precizie de un minut. Acesta susține că Lacul Ursu s-a format în 1875, pe data de 27 mai, la ora 11,00, pe locul unei pășuni pe care curgeau două pârâiașe, care dispăreau într-o gaură săpată în muntele de sare. Istoricul spune că, la data amintită, ora 11,00, în urma unei ploi torențiale apele au antrenat fânul și resturile vegetale de pe pășune și au obturat gaura din muntele de sare, iar astfel s-a ajuns la un lac cu o adâncime de circa 3.000 de metri.

Pentru a fi în permanență la curent cu ultimele noutăți și informații din orașul tău, urmărește-ne pe Facebook.