Lifturile manuale de la Spitalul Sighişoara, unicat în România, vor fi dezafectate, neputând fi autorizate ISCIR

Social

Singurele lifturi manuale din România, care funcţionează în două clădiri ale Spitalului din Sighişoara încă din 1896, vor fi dezafectate, după ce Inspecţia de Stat pentru Controlul Cazanelor, Recipientelor sub Presiune şi Instalaţiilor de Ridicat (ISCIR) a susţinut că nu deţine o procedură pentru a le autoriza.

În aceste condiţii, Primăria Sighişoara, proprietara clădirilor, a decis construirea unor lifturi noi, iar dintre lifturile istorice, adevărate monumente ale tehnologiei, va rămâne doar unul, care va fi conservat în sit, unul urmând să fie donat Muzeului de Istorie.

„Spitalul este construit la finele secolului al XIX-lea, 1896, primul director al spitalului a fost Julius Oberth. Este organizat ca un spital pavilionar şi la nivelul secolului XIX-lea începutul secolului XX aceasta era tehnologia modernă de a avea mai multe lifturi pentru a transporta bolnavii aflaţi pe targă. Sistemul este unul pe cremalieră, ridicarea se face prin funii, o persoană trebuie să ridice liftul, dar are şi multiple elemente de siguranţă, în cazul în care se rupe funia, liftul nu se va prăbuşi în gol. Din cele trei, două sunt funcţionale şi acum. Sunt elemente într-adevăr de istoria tehnicii, dar ele sunt considerate depăşite din punct de vedere a normelor, din această cauză nu este firmă în România care să le dea autorizaţie de funcţionare. Sunt o curiozitate istorică, iar în Europa mai există cel puţin unul, fiindcă acolo se pune accent pe conservarea acestor elemente de istorie a tehnicii. Unul va rămâne în spital, unul, conform legii, ni-l va da nouă, dar va fi expus ca piesă de muzeu, nu va fi funcţional”, a declarat directorul Muzeului de Istorie din Sighişoara, Nicolae Teşculă.

Primarul Sighişoarei, Ovidiu Mălăncrăvean, a precizat că lifturile nu deţin autorizaţie ISCIR şi, deşi sunt funcţionale, nu mai pot fi utilizate.

„Lifturile sunt funcţionale, dar nu sunt ISCIR-izate. Aici eu nu înţeleg, or fi ele vechi, depăşite, dar părerea mea e că sunt foarte sigure şi la ora aceasta. Dar cum nu au fost supuse autorizării ISCIR, nu mai pot fi folosite şi în locul lor vor fi instalate lifturi noi. Unul va fi păstrat ca piesă de muzeu. În Frankfurt există un lift asemănător, care funcţionează şi astăzi şi este folosit fără nicio problemă. La noi vor fi lifturi noi… Ale noastre sunt funcţionale, un lift va fi predat unui muzeu. E un mare păcat să fie distruse”, a declarat Mălăncrăvean.

Managerul Spitalului Municipal Sighişoara, Tamaszi Sarolta, a precizat că sunt finalizate proiectele pentru trei lifturi noi, unul exterior şi două interioare, în clădiri separate, şi că în acest an se va finaliza şi execuţia.

„Lifturile istorice sunt foarte frumoase şi au o istorie vastă. Aceste lifturi le folosim doar în caz de urgenţă majoră, unul va fi conservat la noi, un lift va merge la muzeu şi unul am dori noi să îl ţinem să îl expunem cumva în curtea unităţii, pentru a fi vizibil şi iluminat noaptea, să fie o construcţie drăguţă. Aceste lifturi au adus faimă spitalului nostru şi ţin de istoria sa. Nu vrem să renunţăm la ele total. Lifturile nu pot fi autorizate fiindcă în legislaţia noastră nu există astfel de prevederi, dar de funcţionat, funcţionează perfect, sunt foarte bine făcute, dar nu sunt utilizabile pentru timpurile noastre. Proiectarea a fost licitată şi cred că va fi desemnat un câştigător până la finele acestei luni şi, întrucât clădirile sunt istorice, procedura va fi mai îndelungată. Sperăm că până la începutul verii să ne apucăm şi de execuţia în sine”, a Tamaszi Sarolta, care a precizat că finanţarea va fi asigurată de la buget local şi din fonduri proprii.

În cele zece clădiri în care funcţionează spitalul din Sighişoara, dintre care două sunt dotate cu lifturi manuale, anul trecut au fost internaţi peste 78.000 de pacienţi.

Lifturile construite în urmă cu 124 de ani sunt acţionate manual, printr-un sistem de frânghii şi scripeţi, chiar de către brancardierii şi infirmierele spitalului, fiind uşor de manevrat.

Angajaţii Spitalului din Sighişoara susţin că întreţinerea lifturilor manuale este foarte simplă, iar urgenţele majore pot fi rezolvate cu acestea.

Întreţinerea lifturilor unicat este simplă, acestea necesitând doar ungerea angrenajului din pod în fiecare săptămâna, pentru ca să aibă o alunecare uşoară, întrucât circulă între parter şi etaj, dar înălţimea clădirilor este echivalentă cu cea a unor blocuri cu patru etaje.

Spitalul din Sighişoara funcţionează în aceleaşi clădiri încă din 1896 şi tot de atunci funcţionează şi cele trei lifturi acţionate manual, care au fost proprietatea doctorului Julius Oberth, tatăl lui Hermann Julius Oberth, unul dintre părinţii fondatori ai rachetei şi astronauticii mondiale, inventatorul duzei conice, piesă care a permis pentru prima dată rachetelor să ajungă în cosmos, dar şi inventatorul rachetelor V1 şi V2, folosite de Germania în cel de-al doilea Război Mondial. AGERPRES

Pentru a fi în permanență la curent cu ultimele noutăți și informații din orașul tău, urmărește-ne pe Facebook.