SCJU Târgu Mureş va derula un program de screening al cancerului de col uterin, finanţat cu peste 10 milioane euro

Social

Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă (SCJU) Târgu Mureş va implementa un proiect cu finanţare europeană nerambursabilă de depistare a cancerului de col uterin pentru femeile din regiunea Centru.  Potrivit unui comunicat al SCJU Târgu Mureş, proiectul “Fii responsabilă de sănătatea ta – programe regionale de prevenţie, depistare precoce, diagnostic şi tratament precoce al cencerului de col uterin” – etapa II Regiunea de dezvoltare Centru, finanţat în cadrul Programului Operaţional cu Capital Uman – POCU, Axa prioritară 4 – Incluziune socială şi combaterea sărăciei, are o valoare de aproximativ 10,5 milioane de euro şi va fi implementat pe o perioadă de 40 de luni.

Proiectul se adresează unui număr de aproximativ 170.000 de femei din regiunea Centru, urmând a fi derulat în parteneriat cu Universitatea de Medicină, Farmacie, Ştiinţe şi Tehnologie (UMFST) “George Emil Palade” din Târgu Mureş.

“Obiectivul general al proiectului este promovarea incluziunii sociale, combaterea sărăciei şi a oricărei forme de discriminare, prin creşterea accesului la servicii durabile şi de înaltă calitate, inclusiv asistenţă medicală şi servicii sociale de interes general, prin organizarea de programe de sănătate şi servicii orientate către prevenţie, depistare precoce (screening) şi tratament precoce al cancerului de col uterin pentru 170.200 de femei din regiunea Centru, dintre care minim 50% aparţin grupurilor vulnerabile. Obiectivul specific al proiectului este creşterea numărului de persoane care beneficiază de programe de sănătate şi de servicii orientate către prevenţie, depistare precoce (screening), diagnostic şi tratament precoce pentru principalele patologii”, se arată în comunicatul SCJU Târgu Mureş.

Sursa citată mai arată că principalele activităţi ale proiectului constau în derularea screeningului primar prin testare Babes-Papanicolau si testare HPV în regim pilot, în vederea depistării leziunilor precursorii ale cancerului de col uterin, precum şi diagnosticul si tratamentul precoce al leziunilor displazice ale colului uterin si reevaluarea periodică a pacientelor tratate pentru leziuni depistate în programe de preventie, depistare precoce, diagnostic si tratament precoce al cancerului de col uterin.

“Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Târgu Mureş, în parteneriat cu Universitatea de Medicină, Farmacie, Ştiinţe şi Tehnologie “George Emil Palade” din Târgu Mureş, va implementa un proiect cu finanţare europeană nerambursabilă, în valoare de aproximativ 10,5 milioane de euro, pentru femeile din regiunea Centru. Pentru Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Târgu Mureş acest proiect reprezintă o recunoaştere a experienţei şi activităţii de peste 7 ani a echipei medicale în derularea programului de screening pentru cancerul de col uterin. De asemenea, proiectul aduce un plus valoare prin achiziţionarea şi dotarea cu aparatură medicală de ultimă generaţie pentru efectuarea screeningului primar prin detectarea HPV. Prin acest proiect se doreşte creşterea calităţii serviciilor medicale de screening şi creşterea accesibilităţii femeilor din toate mediile sociale la programe de prevenire a cancerului de col uterin”, a declarat dr. Claudiu Puiac, managerul Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Târgu Mureş.

La rândul său, managerul proiectului, dr. Cosmina-Cristina Uzun, a punctat faptul că proiectul este despre şi pentru femei şi vizează prevenirea şi screeningul cancerului de col uterin. “Parteneriatul dintre Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Târgu Mureş şi Universitatea de Medicină, Farmacie, Ştiinţe şi Tehnologie “George Emil Palade” din Târgu Mureş va face posibilă implementarea proiectului la nivelul regiunii Centru. Este un proiect despre prevenirea şi screeningul cancerului de col uterin, este un proiect despre şi pentru femei. Binenţeles că pentru implementarea cu succes a proiectului ne bazăm pe colaborarea cu toate reţelele noastre de screening din regiune, dar şi pe unităţile sanitare care vor îndeplini condiţiile de participare la screening. Dincolo de această reuşită, ne aşteaptă multă muncă în lunile care vor urma”, a declarat dr. Cosmina-Cristina Uzun, managerul de proiect. AGERPRES

Pentru a fi în permanență la curent cu ultimele noutăți și informații din orașul tău, urmărește-ne pe Facebook.